Cherrytomaatjes: sappige rode smaakbommetjes

Gepubliceerd op 12 juli 2023 om 12:46

Cherrytomaatjes staan bekend als een frisse, sappige, zoete en smakelijke lekkernij. Het kan zijn dat je ze het liefst op je salade legt, direct uit de winkel. Toch is het kweken van deze kleine tomaatjes in je eigen moestuin een bijzonder bevredigende ervaring. In deze blogpost vertel ik je over het hele kweekproces, van zaaien tot oogsten, en alles wat daartussenin zit.

Binnen voorzaaien

Het kweekproces begint bij het zaaien van de cherrytomaten. In tegenstelling tot andere planten hebben tomaten behoefte aan veel warmte, vocht en licht. Begin daarom vroeg in het seizoen (eind februari tot begin maart), om ervoor te zorgen dat je zaailingen genoeg tijd hebben om te groeien en daarna sterk genoeg zijn om uit te planten. Het is mogelijk om direct buiten te zaaien, maar vooral in Nederlands klimaat adviseer ik om binnen voor te zaaien. Op deze manier heb je een voorsprong en heb je de meeste kans op een geslaagde oogst. 

 

Voorzaaien gaat het best door gebruik te maken van speciale kiembakjes of zaaitrays gevuld met zaai- en stekgrond. Maak met je vinger of potlood gaatjes van ongeveer anderhalve centimeter diep en plaats in elk gat twee cherrytomaatzaadjes. Zo heb je dubbele kans op een opkomend plantje en als ze allebei opkomen verwijder je de zwakste. Zorg ervoor dat er ongeveer 5 centimeter plantafstand tussen zit, zodat de zaailingen genoeg plaats hebben om te groeien.

 

Verspenen

Zet je kiembakjes of zaaitrays op een warme plek in huis, de zaadjes zullen pas ontkiemen bij een temperatuur tussen de 23 en 26 graden. Na ongeveer twee weken zul je zien dat ze boven komen. Zodra je de kiemblaadjes (de eerste blaadjes die uit het zaadje groeien) ziet, is het tijd om de plantjes te verspenen naar de potten waar ze voorlopig in blijven staan. Verplant elke zaailing naar de pot waar jouw voorkeur naar uit gaat. Zorg voor een pot met voldoende ruimte voor de aanmaak van wortels, P9 potjes zijn bijvoorbeeld erg geschikt hiervoor. Let er bij het verspenen op dat je de wortels niet beschadigt en de zaailing zo diep mogelijk in de aarde plant, tot aan de kiemblaadjes. Duw de aarde goed aan om de zaailing stevig te laten staan.

 

Afharding

Wanneer de cherrytomatenplanten groeien, zullen ze nog meer warmte en licht nodig hebben. Daarom is het belangrijk om de planten in een verwarmde omgeving te houden (bijvoorbeeld op een verwarmde mat, in een kas of zoals bij mijzelf gewoon op de zonnige vensterbank). Tomatenplanten kunnen pas naar buiten als er geen nachtvorst meer is. Een richtlijn die je hiervoor kunt gebruiken is na ijsheiligen, vanaf 15 mei. Maar voordat je ze buiten plant, is het belangrijk dat ze rustig kunnen wennen aan de nieuwe omstandigheden zoals temperatuurschommelingen, wind, direct zonlicht etc. Dit heeft afharden. Je begint het best met de planten een uurtje buiten te zetten en dit bouw je per dag op gedurende twee weken. Vermijd in de 1e week nog direct zonlicht op je planten, want ze zijn nog erg fragiel en zouden zomaar zonschade kunnen oplopen. Na twee weken zijn ze helemaal gewend en kun je ze buiten uitplanten op een plek naar keuze, zowel in de volle grond als in moestuinbakken of potten.

 

Planten

Bij het kiezen van de juiste plek om je cherrytomaatjes te planten, is het noodzakelijk om rekening te houden met de zon. Zorg ervoor dat de planten op een plek staan waar de zon in ieder geval 6 uur per dag schijnt. Voeg eventueel wat organische meststof of compost toe om de groei van de plant te bevorderen.

 

Verzorgen

Zodra de cherrytomatenplanten goed zijn gesetteld, is het belangrijk om ze consequent water te geven. Het is belangrijk dat alleen de bodem bevochtigd wordt, niet de plant zelf - om de tomatenziekte "Phytophthora infestans'  te voorkomen. Wanneer je vruchten (tomaatjes!) begint te zien, is het nuttig om de planten op te binden aan een stok of paal, zodat ze recht kunnen groeien, steun hebben en de luchtcirculatie rondom de bladeren niet belemmerd wordt.

 

Oogsten

Cherrytomaten hebben de ideale grootte om in z'n geheel van de plant geplukt te worden. Vaak kun je niet wachten om te oogsten, maar het is goed om even geduld te hebben tot de tomaten volledig rijp en rood zijn voor de beste smaakbeleving. Door vervolgens de plant regelmatig te snoeien en verrot of afgestorven loof te verwijderen, stimuleer je de plant om steeds opnieuw vruchten te produceren, zodat je de hele zomer van je zelfgekweekte cherrytomaatjes kunt blijven genieten.

 

Heb jij al eens cherrytomaatjes gekweekt en gegeten uit je eigen moestuin? Laat ons weten wat jouw favoriete manier is om deze smaakbommetjes te gebruiken - bijvoorbeeld op een salade, als tussendoortje, of misschien heb je wel een bijzonder recept? We kijken uit naar jouw reactie!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.